Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Varme fra fjell

11. mai 2015Åsrudvardin med forslag om bruk av varmepumper for hver hytte for å begrense energiforbruket fra offentlige kilder.

Åsrudvardin eiendomsutvikling har hatt møte med Normann Energiteknikk for å se på mulighetene for bruk av varmepumpe kombinert med borehull i fjell som energikilde for det planlagte hytteområdet. En varmepumpe henter energi rett ut av naturen. Den utnytter solvarmen som tilføres i løpet av sommerhalvåret, slik at den kan varme opp hytter og boliger. Et varmepumpesystem er svært energiøkonomisk. Selve varmen er jo gratis, det brukes kun energi til å transportere den. For hver kilowattime varmepumpen bruker til dette arbeidet, samler den inn omkring tre ganger så mye energi. Og den varmen som solen har laget, gir naturligvis ingen forurensning.

For å varme opp en hytte eller bolig har vi et behov på ca. 50 w/m2 ved dimensjonerende utetemp. Som eks. kan vi ta en hytte på 200 m2 vi får: 200*0,05= 10kw som totalt behov. Varmepumpe skal da være 60% av maks ved DUT i kalde strøk, dvs. ca 6kw. I vårt eksempel kan vi velge å bruke en kombinert bereder og varmepumpe type Thermia Villa Classic 75 som har en effekt pa ca. 7,3kw og som har veiledene pris kr. 52.100,-. Denne varmepumpen krever et borehull i fjell på ca. 105 meter. Vi har fått opplyst at ved stordrift som i Vardin-Grenda vil borehullet ha en kostnad på ca kr. 150,- pr. meter inkl. slanger.

Med forbehold om at oppgitte priser er riktige ved utførelse synes dette å være et miljøalternativ som bør vurderes for hver enkelt hytte......


Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

© 2024 Vardin-grenda